Taktik - tips om konsten att spela taktiskt i boule

Ola Stenbrink svarar för avsnitten om Teknik och Taktik Olas adress, e-postadress och telefon finner du i Adressbok Ola Stenbrink svarar för avsnitten om Teknik och Taktik Olas adress, e-postadress och telefon finner du i Adressbok

  

Om boulespelet petanque tänker jag:

 

För att kunna spela bra boule är det självklart en fördel om man har tillägnat sig en riktig grundteknik. 

 

För att kunna spela riktigt bra boule är det nödvändigt att man kan anpassa sin teknik till olika förutsättningar (exempelvis boulebanans beskaffenhet). Jag brukar säga att det är bra att behärska flera olika kasttekniker, allt från låga rullkast till höga plomberingar samt skruvar. 

 

För att kunna vinna svåra matcher är det oftast taktiken som avgör. 

 

Här på vår hemsida kan Du läsa hur man kan träna teknik men också taktik.

 

 

 

 

 

 Anders Larsson ger sin syn på taktik

 

"De två första kloten i varje runda är väldigt viktiga."

 

 

 

 

 

"Vad är det värsta som kan hända och vad är det bästa?"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Jag anser att du aldrig förlorar matchen i sista omgången utan i början av matchen med missade poäng."

 

 

 

 

 

 

"Som läggare bör man alltid tänka på att få sitt första klot framför lillen."

 

 

 

 "Som skytt...... försök vara rak för då kan du få en träff även om du är kort i nedslaget."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågan är alltså

vad ska lag A  göra i det prekära läget med bara ett klot (A6) kvar?

Jag har haft förmånen att spela med Anders Larsson, som är Stor Grabb i boule och den som vunnit flest SM i öppna klassen. Anders, som fortfarande har många år kvar till veteranspel, har varit förbundskapten och coach för herrlandslaget och dessutom sportchef i Svenska Bouleförbundet. Han vet och kan väldigt mycket om bl a taktik och här nedan kan du läsa några tankar som han delgivit mig om taktik i boule:

 

   "När det gäller taktik är det några grundregler jag tycker är viktiga. För det första bör man alltid försöka spela så att man inte styrs av motståndaren. De två första kloten i varje runda är väldigt viktiga. Vårdar man kloten i början slipper man helt enkelt hoppas att motståndaren ska misslyckas lägga in eller träffa för poäng, utan att man själv kan påverka något.

   För det andra är det ju så att när man väljer taktik är det också någon i laget som skall spela klotet. Då är det viktigt att personen i fråga själv känner för att skjuta eller lägga.

   När man väljer en taktik bör man alltid ha med i beräkningarna vad som är det värsta som kan hända och det bästa som kan hända. Är det t.ex. värt att skjuta, när man kanske i värsta fall får en kontring på ett eget klot? Hur dyrt kan det bli?

Sedan bör även taktiken styras lite av vem som har klot kvar. Om läggaren står med ett klot kvar och kan skjuta för en poäng, men även kan lägga in en säker poäng och hon/han inte har skjutit något ännu, bör man kanske lägga. Samma gäller om det är så att skytten har ett klot och kanske en säker läggpoäng. Har hon/han inte lagt tidigare kanske personen bör skjuta i stället. Viktigt är att man är överens om vad man skall göra och framförallt att den som skall utföra kastet känner sig tillfreds med uppgiften.

   Ofta hör man kommentarer som

   -Vi hade oflyt i sista omgången så att motståndaren fick två poäng och vann.

   Jag anser att du aldrig förlorar matchen i sista omgången, utan i början av matchen med missade poäng. Ta vara på alla extrapoäng där och du hamnar inte i en 11 - 11- situation där det blir små marginaler om man vinner eller förlorar.

   Man bör även fundera lite på vem i motståndarlaget, som har klot kvar. Om det är läggaren kanske man skall pressa henne/honom till ett skott alternativt om det är skytten kanske man skall få den personen att lägga i stället.

   Spelar man trippel bör man utse någon som har hand om taktiken så att man inte får diskussioner hela tiden. Självklart skall alla vara delaktiga, men man bör ha en person som styr det mesta.

   Som läggare bör man alltid tänka på att få sitt första klot framför lillen. Många söker lillen och blir någon decimeter för lång och då är det helt plötsligt läge för motståndarna att lägga in ett bra klot och kontringen på ett eventuellt skott finns med i bilden. Som förste läggare, ha alltid ett klot framför i spelet!

   Om man som skytt gör perfekta skott är det inga problem, men om man börjar missa lite, hur bör man missa? Var är största möjligheten att träffa även på en miss? Jo, att alltid försöka vara rak för då kan du även få en träff om du är kort i nedslaget.

   Titta gärna var motståndarna landar med sina klot och se om det är ett bra ställe för dig också, eller om de missar så slipper du själv göra samma misstag."

 

ANDERS LARSSON

Min modell för att i skrift kunna diskutera Taktiska frågeställningar.

 

Då jag satt med i Svenska Bouleförbundets styrelse som utbildningsansvarig (åren runt 2004) så hittade jag på en beskrivningsmodell för att i skrift kunna diskutera taktiken i en speciell spelsituation.

 

Beskrivningsmodellen utgår från att den spelbara lillen ute på boulebanan är centrum för en stor urtavla, där klockan 6 då är riktningen mot utkastringen.

Klotens läge i en speciell spelsituation kan man då exakt beskriva genom att ange riktningen från lillen med urtavlans siffror samt avståndet från lillen med antalet centimeter. Exempelvis kan hemmalagets första klot som ligger 25 cm snett till vänster och framför lillen anges på följande sätt: A1 ri kl 7 avst 25 cm

 

Nu ska jag med denna klockmodell beskriva en speciell spelsituation som jag tycker att man taktiskt kan lösa på flera olika sätt.

 

Läget:

Det är en trippelmatch och poängställningen är 10 för lag A och 12 för lag B. Avståndet till lillen är 7,5 meter på en ganska lättspelad bana.

Lag B har två klot inne. Lag A ligger därefter med tre klot.

Båda lagens mittspelare har klot kvar – Lag A har ett klot kvar (A6) och lag B har två klot kvar (B5 och B6). Övriga klot är döda.

 

B3 i riktning  kl 1 och på avståndet 20cm från lillen

B4 riktn kl 5 och avstånd 25 cm

A3 ri kl 12 och avst 30 cm

A4 ri kl 10 och avst 30 cm

A5 ri kl 5.30 och avst 28 cm 

Döda klot är alltså B1, B2 och A1, A2.

Kvar att spela är då A6 och B5, B6.

 

Om man gör en skiss på den här beskrivna spelsituationen så bör den se ut som på bilden här intill.

 

Vad tycker Du att lag A skall göra?  Vad finns det för alternativ?

Vilken taktik väljer Du?  Varför?

Svar:

Både på tränarutbildning och på FFP:s träning har vi provat flera olika alternativ. För att svara helt kort så är det bäst att knacka
på A5 så att både A5 och A6 blir poängklot. Detta på grund av
att det (även statistiskt) var det alternativ som var lättast att lyckas med.

 

Det blir också svårare för lag B att ta poäng.

Här är en ny taktisk uppgift – lätt att beskriva och viktig att ta ställning till!

 

Det kan gälla både dubbel - och trippelmatch, när som helst under matchen.


Lag A har lagt omgångens första klot (A1) 25 cm rakt framför lillen (25 cm, kl 6).


               Vad ska lag B göra? Motivera!


En variant på denna taktiska uppgift (med samma grundförutsättningar):


Lag A har lagt omgångens första klot (A1) 20 cm snett framför lillen (20 cm, kl 8).


               Vad ska lag A göra? Motivera!