Att spela boule, en kort introduktion

 

Boule ären lagsport. Den spelas på grusbana mellan två lag. Storleken på lagen varier, det finns flera olika tävlingsformer. Spelarna ska kasta eller rulla stålklot mot en liten träkula, "lillen" som ligger 6 - 10 meter bort. Målet är att man ska ligga närmare lillen än sin motståndare med så många klot som möjligt när båda lagen har kastat alla sina klot. Varje spelare har antingen två eller tre klot att spela. Kloten väger runt 0,7 kg och är knappt 1 dm i diameter

 

Engelsmännen har ett tänkvärt uttryck: "The proof of the pudding is in the eating" vilket betyder, ungefär, du kan inte veta om soppan är god förrän du har smakat på den. Det gäller även för boule. Läs nedanstående, kom och smaka på boulespel hos oss. Fördjupa ditt intresse och dina färdigheter genom att läsa alla goda råd och tips som finns samlade under avsnittet Spela bättre, flikarna Teknik och Taktik.

Att spela boule

Det tar ungefär tio minuter att lära sig spela boule, men man får hålla på i många år innan man behärskar alla taktiska och tekniska finesser. Boule är en utpräglad precisionsidrott kombinerad med otaliga taktiska varianter.

I boule spelar man antingen tre mot tre (trippel), två mot två (dubbel) eller en mot en (singel). I trippel har varje spelare två klot. I dubbel och singel har man tre klot vardera. Kloten är av metall och man spelar på grus.

Man spelar sin klot mot en liten målkula (lillen) och spelet går ut på att man får poäng för de klot det egna laget har placerat närmare lillen än motståndarnas bästa kula; 1-6 poäng per omgång.

Spelet börjar med att man lottar om vem som ska kasta lillen. En spelare i det lag som vann lotten ritar en ring i gruset och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter. Omgången spelas sedan från denna ring, och det är det lag som inte är närmast lillen som spelar nästa klot. I vilken ordning man spelar sina klot inom laget avgör man själv. Det finns alltså ingen speciell "turordning". Den uppkomna situationen avgör vem i laget som spelar.

När alla spelare spelat sina klot är omgången slut och man räknar ihop poängen innan nästa omgång börjar. Det lag som fick poäng i omgången gör en ny ring och kastar ut lillen igen. Först till tretton poäng vinner.

Foten
Båda fötterna ska vara innanför ringen. God balans är viktigt.

Handen
Lägg klotet i handen och håll om det försiktigt, ungefär som om det vore ett ägg. Vänd handen. Handflatan och klotet hamnar då nedåt.

Lägga
När du försöker kasta ditt klot så nära lillen som möjligt kallas det att du lägger. När man lägger brukar man antingen stå upp, med lätt böjda ben, eller sitta på huk.

Du kan välja att kasta med hög båge och nedslaget nära lillen (plombering) eller att rulla klotet fram mot lillen. Skickliga läggare låter underlaget och den tänkta nedslagsplatsen avgöra hur kastet ska utföras.

Om du har underskruv på klotet stannar det fortare och är lättare att kontrollera. Efterhand som du övar upp skickligheten kan du börja med sidskruvar åt höger eller vänster, allt efter vad spelsituationen kräver.

forts.

Skjuta
Ganska ofta är det bättre att skjuta än att lägga. Att skjuta betyder att du försöker träffa motståndarens klot med ditt eget klot. Då man skjuter blir resultatet i regel bäst om man står med lätt böjda ben och pendlar med armen i mjuk rörelse.

Som skytt försöker man i regel träffa motståndarens klot utan att det egna klotet slår i marken först. Avståndsbedömningen och precisionen måste vara exakt. Om du träffar riktigt rent kommer ditt skytteklot att byta plats med det klot du siktade på. Det kallas carreau och är boulens motsvarighet till bowlingens strike.

Taktik
Det taktiska inslaget i spelet är stort och man ställs hela tiden inför frågan om man ska lägga eller skjuta. Man måste avgöra var man ska försöka lägga sitt klot, framför lillen eller intill ett motståndarklot.

Skickliga skyttar bestämmer sig för om de ska träffa motståndarens klot rakt framifrån eller på sidan, till exempel för att försöka träffa två motståndarklot med samma skott.

Som en extra krydda kan man också flytta lillen till en ny position genom att lägga eller skjuta på lillen. Då uppstår en helt ny situation och det blir ofta många poäng, men inte alltid till det lag som flyttade lillen.

Mäta
Ibland skiljer endast tiondelar av en millimeter vilket som är närmast lillen. Ett måttband, helst av stål och med så kallad "flärp", hör förstås till boulespelarens grundutrustning.

Övrig utrustning
Förutom ett måttband kan det vara bra att ha en trasa av något slag. Klotet blir gärna dammigt, eller smutsigt, i gruset och för att få bästa möjliga grepp trasan bra att torka av kloten med.

En bouleväska att förvara kloten i mellan matcherna är givetvis ett måste. Både när det gäller väska och trasa har det bland spelare utvecklats många spännande varianter som ibland speglar spelarens personlighet.

I övrigt gäller klädsel och skor anpassade efter rådande väderlek. I förbundstävlingar, nationella och regionala tävlingar krävs det att lagmedlemmarna har enhetlig klädsel. Oftast använder man då föreningskläderna precis som i många andra idrotter.